Søndag Aften
In Association with Amazon.com

FRITEKSTSØGNING
Søg blandt over 500 artikler


Støttet af Kulturministeriets bevilling til almenkulturelle tidsskrifter


November 2002


Ny ophavsretslov


Den nye digitale virkelighed og behovet for harmonisering blandt EU-landene er grundlaget for den nye ophavsretslov

Maj 2001 vedtog Europa-Parlamentet og Rådet det såkaldte Infosoc-direktiv. Formålet med direktivet er at tilpasse ophavsretslovgivningen til de nye digitale medier (læs: internet og digital kopiering) og at skabe langt større harmonisering på dette feldt blandt EU-landene. Infosoc-direktivet er vedtaget af EU, men omfatter alle de lande som er med i EØS-samarbejdet (Norge, Island og Liechtenstein). Direktivet skal gennemføres i medlemsstaterne inden 22. december 2002.

Import udenfor EØS-landene

Hovedparten af bestemmelserne i Infosoc-direktivet svarer til den hidtil gældende danske ophavsretslov. Men enkelte punkter kræver ændringer og justeringer i loven.

Den ændring som vil få den største betydning er, at ophavsretsloven fremover vil have en særlig beskyttelse af rettighedshavere udenfor EØS-landene. Princippet bliver, at import af kulturprodukter med henblik på salg, kun må ske, hvis rettighedshaver har givet sin udtrykkelige accept. Dette vil begrænse både parallel- og specialimport.

DVD-film er kodet efter geografiske regioner. Typisk vil en amerikansk producent have forskellige koder for USA og Europa. Og fremover kan den amerikanske producent beslutte, at versionen til det amerikanske marked ikke må eksporteres til EØS-landene. Dette eksportforbud vil dog kun gælde i forhold til erhvervsvirksomheder. Privatpersoner vil fortsat kunne købe DVDer fra eksempelvis amazon.com. Også biblioteker kan - til deres almindelige formål - importere DVDer. Det samme vil gælde for amerikansk eksport af CDer. Hyppigt laves forskellige europæiske og amerikanske versioner af (stort set) samme plader. Den amerikanske producent kan fremover bremse denne handel - og kan derved mindske markedet for danske specialimportører.

Denne form for importbegrænsning/rettighedsbeskyttelse kendes i forvejen i en række EU-lande. Eksempelvis har det engelske bogmarked søgt at beskytte sine økonomiske interesser mod dumping af amerikansk-producerede bøger. Den samme bog er sædvanligvis langt billigere, når den er udgivet til det amerikanske marked. For en række større EU-lande er Infosoc-direktivet altså blot bekræftelse af gældende lov.

Kopibegrænsning

Den nye ophavsretslov vil give producenterne bedre mulighed for at styre kopieringen af kulturprodukter. Hvis producenten eksempelvis har etableret en beskyttelse, som gør, at en e-bog kun kan læses en gang eller en CD ikke kan kopieres, så er det fremover ulovligt at foretage sådanne kopieringer. Også selv om formålet blot er, at have en kopi i bilen eller i sommerhuset. Dette er en klar begrænsning i forhold til den hidtidige ophavsretslov, hvor privat kopiering var tilladt, blot det udelukkende var til egen husstand.

Producenten kan naturligvis have etableret en kopibeskyttelse som indebærer muligheden for et par sikkerhedskopier - og så er denne kopiering tilladt. For at det skal være en lovovertrædelse, kræves at producenten har lavet en såkaldt "effektiv teknisk foranstaltning" imod kopiering. Dette begreb er ikke præcist defineret - og vil givetvis udvikles gennem domstolspraksis. Udgangspunktet for begrebet "effektiv teknisk foranstaltning" må dog være, at producenten har etableret en kopisikring, som er særdeles vanskelig at bryde, eksempelvis at det kræver samvirke mellem flere forskellige softwareprogrammer.

Det er væsentligt at sondre mellem adgangssikring og kopisikring. Eksempelvis er del CDer fabrikeret således at de ikke uden videre kan høres på PC. Bryder man denne adgangsspærring - og det viser sig at man herefter let kan kopiere, så er der ikke tale om lovbrud - såfremt kopieringen udelukkende er til brug indenfor egen husstand. Infosoc-direktivet og ophavsretsloven opfordrer således producenterne til at skelne mellem adgangssikring og kopisikring.

Erhvervsøjemed

Ophavsretsloven justeres på en række punkter, så det præciseres, at en lang række undtagelser (eksempelvis biblioteksbrug, handicapsikring, undervisnsingsbrug) kan ske, blot formålet ikke er i "erhvervsøjemed". Almindeligvis vil erhvervsøjemed svare til erhvervsvirksomheder - men eksempelvis er indtægtsdækket virksomhed for uddannelsesinstitutioner og biblioteker også i ehvervsøjemed. Dermed ligestilles offentlig indtægtsdækket virksomhed med privat erhvervsvirksomhed.

Ophavsretsloven indholder en lang række andre ændringer, også ændringer som er uafhængige af Infosoc-direktivet. Eksempelvis bliver der friere muligheder for biblioteker til at effektivisere det digitale lånesamarbejde.

Læs også:
Små bogimportører i fare
EU-nistisk kulturlov
Kultur og copyright

Søndag Aften 11/2002

Må gerne kopieres eller citeres med angivelse af Søndag Aften som kilde.

[Næste artikel]

 



Samlet oversigt over Søndag Aftens CulturCronikker 1997-2007






 




arkitektur & design | biblioteker | film | internet | kunst | litteratur | musik | teater & dans

colofon | | links | søg | debat | gæstebog | nyhedsbrev | @ -mail til redaktionen

© 1997- Søndag Aften. All rights reserved.